Coneixes els principals paràsits externs que poden provocar lesions a la pell de la teva mascota?
PUCES:
Les puces poden provocar pàpules múltiples (granits petits vermellosos) que són el reflex de la zona on ha picat. L’animal, si és al·lèrgic, reacciona a la saliva del paràsit i es genera una reacció inflamatòria i podem veure també senyals de gratat. Segons el temps d’evolució poden ser més o menys greus. La zona més típica d’al·lèrgia a la picada de la puça sol ser la zona lumbar i el ventre. A vegades podem veure la femta de la puça entre el pelatge (puntets petits negres).
PAPARRES:
Poden generar un nòdul en la zona en la qual la paparra s’ha enganxat a la pell a causa d’una reacció del gos o del gat enfront de la saliva d’aquesta, ja que sol estar unes hores ancorada en la pell mentre s’alimenta. S’ha de tenir experiència per a arrencar-les, per la qual cosa recomanem que s’acudeixi al veterinari per a això.
MOSQUIT:
Igual que en persones els mosquits poden provocar pàpul·les i lesions en la pell com a resultat d’una reacció d’hipersensibilitat (al·lèrgia) a la picada. Solen aparèixer en la zona de les orelles i nas de gossos i gats.
Un cas particular és el de la picada del Phlebotomo (mosquit que transmet la Leishmània). A vegades podem veure una o diverses pápulas dures o petits nòduls en la zona del nas, orelles o panxa (zones sense pèl). Aquesta lesió sol ser una bona resposta enfront del paràsit en la qual el gos intenta aïllar-lo perquè no avanci cap a la sang i provoqui una Leishmaniosis clínica. En aquest cas es recomana realitzar una analítica sanguínia i punció de la lesió.
LEISHMANIASI:
Quan després de la picada del Phlebotomo el paràsit passa a la sang i es produeix la malaltia, les lesions cutànies més habituals solen ser : úlceres en zones de pressió (colzes, sofrages, maluc…), ferides i úlceres en la punta de les orelles, crostes fortament adherides a la pell que li donen un aspecte “encartonat”, alopècia al voltant dels ulls, infeccions mucocutáneas (al voltant de mucoses com la vulva/prepuci, al voltant de la boca, dels ulls i nas, etc …). Altres quadres menys freqüents poden confondre’s amb infeccions o al·lèrgies, per la qual cosa si l’animal no respon al tractament administrat, potser s’ha de realitzar una analítica per a descartar-la o fins i tot una biòpsia de pell.
La nostra recomanació…
Per tots aquests motius a l’Hospital Veterinari Santa Susanna recomanem una correcta desparasitació externa. D’aquesta manera, aconseguirem reduir el risc a patir aquestes lesions.
Vols més informació? No dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres i t’informem sense compromís.