És de vital importància tenir un bon control dels paràsits interns dels nostres animals de companyia. Aquests paràsits no només poden afectar a la nostra mascota, sinó que molts d’ells es poden transmetre a les persones.
Què són els paràsits interns o endoparàsits?
Els paràsits interns són organismes que necessiten viure a l’interior d’un altre ésser viu (a l’intestí, al cor, als pulmons, etc.) ja pot ser de les nostres mascotes o de nosaltres mateixos.
Aquests endoparàsits poden ser molt diversos: diferents tipus, mides, possibilitat de transmissió o no a persones, etc. Però la majoria poden tenir repercussió en la salut de la nostra mascota (símptomes gastrointestinals, problemes respiratoris, etc.)
Els endoparàsits més comuns a la nostra zona són: cestodes, estròngils, cucs rodons, cucs del cor (dirofilàries), protozous i tènies.
Com podem prevenir el contagi de paràsits interns?
S’han definit certes mesures preventives per dificultar el contagi de paràsits interns:
- Retirar sempre les deposicions de les nostres mascotes i netejar la zona. Això ajuda a evitar contagi a través d’aquestes, ja que són la principal via de transmissió. La majoria de paràsits són molt resistents a l’exterior i poden durar anys en forma latent. És per això que és important desinfectar la zona.
- Alimentació amb dietes comercials o menjar ben cuinat, evita la transmissió de paràsits associats a la ingesta de carn crua.
- Accés a aigua fresca i potable, evitant que beguin de basses, fonts d’aigua no potables, etc.
- Seguir pautes de desparasitació externa de forma regular, ja que les puces i/o mosquits també són una important via de transmissió de paràsits interns.
Com es tracten els paràsits interns?
La millor manera de tractar els paràsits interns en la teva mascota és prevenir-los seguint les pautes de desparasitació recomanades pel nostre veterinari.
En cas de contraure paràsits interns, s’haurà d’estudiar el cas en detall i definir una pauta de tractament per cada cas en concret. Hi ha molts factors que influeixen a l’hora de definir el tractament: aquest pot ser molt diferent en funció de l’estat reproductiu del paràsit, la forma de vida de la mascota, l’hàbitat, l’alimentació, etc.
Si hem viatjat amb la nostra mascota, és important informar al veterinari. Els paràsits que poden haver a altres zones seran diferents als de la nostra i, en conseqüència, caldrà donar un tractament diferent.
Quan he de desparasitar el meu gos o gat?
Tot i que hi ha major probabilitat de que un cadell presenti paràsits interns, és important saber que durant tota la vida de la mascota hi ha risc de parasitació. Segons estudis realitzats, s’ha vist que la prevalença d’alguns paràsits en gossos i gats és molt elevada (fins a un 30% en adults i un 70% en cadells).
Per tant, sempre haurem de seguir unes pautes de desparasitació. Aquestes acostumen a ser desparasitacions periòdiques trimestrals, tot i poden estar recomanades mensualment en determinats casos (convivència amb nens petits o amb persones amb el sistema immunitari compromès, etc.). També és important seguir les recomanacions d’higiene definides pel nostre veterinari per disminuir el risc de transmissió dels paràsits.
Si tens qualsevol dubte o vols saber-ne més, contacta amb nosaltres i estudiarem el teu cas en més detall.
*Article basat en les recomanacions de ESCCAP (Consejo Europeo para el Control de las Parasitosis en Animales de Compañía: http://www.esccap.es/esccap-espana/).
[/fusion_text]