Consells per mantenir la higiene bucal dels animals: el gos i el gat
A l’Hospital Veterinari tractem les malalties bucals per la cura dels animals
Li fa mala olor la boca a la seva mascota? Li costa rosegar el pinso i prefereix aliments tous? És possible que el seu gos o gat tingui una malaltia periodontal. Un 80% dels animals que veiem diàriament a l’Hospital Veterinari tenen aquest problema. Això és degut a una acumulació de proteïnes procedents de l’aliment, saliva i bacteris, que produeixen la placa i conseqüentment la gingivitis o inflamació de la geniva que fa que la higiene animal no sigui l’adequada.
Si realitzéssim un raspallat diari, aquesta placa desapareixeria i no avançaria el problema. Al no ser un fet habitual, el següent pas és la producció del sarro, i aquest és el causant del mal alè, la gingivitis, el dolor al mastegar, la mobilitat de les dents i en alguna ocasió de la pèrdua espontània de les mateixes.
No només això. Moltes vegades no es dona la importància adequada a la higiene bucal animal. El que no veiem, és que una malaltia periodontal greu, deguda a l’acumulació de bacteris, pot provocar problemes cardíacs, pulmonars, renals o hepàtics, especialment en animals geriàtrics.
Les races petites tenen especial predisposició a patir aquest problema, per la disposició de les dents, el poc espai entre elles, i moltes vegades malformacions o retencions de les dents de llet. Les races grans, no estan excloses de patir aquesta malaltia, però es mantenen millor les dents per la capacitat mandibular, el fet de tenir més espai interdental, i menys tendència a donar-los menjar casolà.
Com puc saber si el meu gos te malaltia periodontal?
Sempre depenent del grau d’afectació, tindrà uns símptomes o uns altres. A l’Hospital Veterinari, considerem que si ha notat mal alè, sagnat espontani de les genives en mossegar les joguines, dificultat per mossegar el pinso sec i preferència pel menjar tou, o fins i tot baveig i anorèxia, especialment en gats, podria patir-la. El seu veterinari expert examinarà al seu gos o gat per a diagnosticar el problema i buscar una solució.
Què puc fer si el meu gos ja te la malaltia periodontal?
Depèn del grau de malaltia periodontal que pateixi. La seva clínica veterinària li explicarà les possibles opcions per treure el sarro i continuar prevenint la seva aparició. Generalment s’aconsella fer una neteja de boca i pulit de les dents sota anestèsia. En el cas en que sigui necessari es realitzaria una radiografia intraoral per saber l’abast de la lesió, valorant, si cal, l’extracció de peces dentals si el grau de mobilitat i infecció es greu.
Què puc fer per prevenir la malaltia periodontal?
- El primer que hem de cuidar es el tipus d’alimentació. Un pinso sec tendeix a acumular-se menys que el menjar tou a les dents, l’efecte mecànic de mastegar la bola de pinso, ajuda a mantenir sanes les dents. Fins i tot si el seu gos o gat té tendència a acumular placa o sarro, existeixen pinsos específics amb components enzimàtics preparats per la prevenció (Hill’s Vetessentials, Hill’s® , Dental Care de Royal Canin®). En canvi, el menjar tou, bé casolà o en llauna, afavoreix la formació de sarro amb els conseqüents problemes dentals.
- El raspallat diari de les dents del nostre gos ajudarà a desfer la placa dental abans de que es formi sarro. Existeixen també pastes dentals especials per a ells, de sabors agradables i que poden ser ingerides.
La pasta dental X’mile Orozyme® (Urano) al ser enzimàtica ajuda de forma molt específica a la prevenció de l’acumulació d’aliment a les dents i per tant de sarro.
Per acostumar-los al raspallat dental, primer començarem aplicant la pasta dentifrícia canina amb el nostre dit o amb una gasa, suaument, sobre les genives i les dents, perquè s’habituï al maneig de la seva boca i al sabor del dentifrici. Després d’aproximadament una setmana practicant, ja podem començar a realitzar la mateixa acció, suaument, amb el raspall dental. Si al principi fem sessions curtes i sempre acabem amb un premi, aviat els agradarà! Anirem augmentant el temps i la intensitat molt progressivament.
Des de l’Hospital Veterinari Santa Susanna l’aconsellem com el millor sistema de prevenció de malaltia periodontal.
En el cas que no es pugui raspatllar, es pot aplicar la pasta dentífrica X’mile Orozyme directament amb una gasa aplicada en la zona dental, o fins i tot sobre una galeta o joguina tipo Kong®, ja que l’efecte enzimàtic ajuda a digerir més ràpidament els restos alimentaris que puguin quedar a les dents, causants del mal alè i sarro.
- Líquid d’ús diari en l’aigua de beguda per mantenir la higiene bucal (Vet-aquadent®). Ajuda a la desinfecció diària dels gèrmens bucals.
- Premis, sticks, barretes antisarro i fins i tot joguines de goma com el Kong® usats diàriament, ajuden també a la prevenció. Funcionen mitjançant la fricció que provoquen en les dents mentre els masteguen. Alguns productes son enzimàtics i controlen millor l’aparició del sarro, com les barretes X’mile® Orozyme (Urano), que es poden alternar a l’ús de la pasta dentífrica de la mateixa marca.
Des de l’Hospital Veterinari Santa Susanna recomanem revisions periòdiques per a la prevenció i manteniment de la salut de la seva mascota. Si té algun dubte estarem encantats d’atendre-li. Els nostres veterinaris experts tindran cura de la higiene animal del teu gos i/o gat.