Cop de calor en animals de companyia

golpes de calor animales

Ara que arriba la calor, hem de tenir especial atenció en la prevenció de possibles accidents com són els cops de calor.

El cop de calor és una hipertèrmia o augment de la temperatura de forma exagerada i en poc temps, de manera que l’animal no té temps ni capacitat per regular aquest excés, i és quan comencen una sèrie de patologies agudes, algunes temporals, altres irreversibles –fins i tot pot acabar amb la mort–. Depèn de molts factors, com el temps d’exposició, temperatura, mida del gos i del lloc, etc.

Per tant, hem d’evitar al màxim la exposició a tots aquests perills. L’exemple més habitual i més perillós és al cotxe. No els hem de deixar mai al cotxe tancats per poc temps que sigui!

Hem te tenir especial atenció als animals braquicèfals o als que anomenem “xatos” (Bull dogs, Carlins, boxer, etc.), animals molt joves o molt grans, o amb patologies prèvies, obesitat, etc. Però tot i així, tots els animals poden tenir risc de patir un cop de calor en un moment determinat (gats, gossos, fures, conills, etc.).

En aquesta època de calor també hem d’evitar l’exercici durant les hores més caloroses, com és el migdia. Preferiblement hem de reservar els moments d’exercici per la primera hora del matí o cap al vespre.

Atenció també quan estem a una terrassa en hores de risc. Sempre han de tenir accés a l’aigua, ombra, ventilació, etc.

Símptomes dels cop de calor

Els símptomes que podem identificar quan la nostra mascota està patint un cop de calor poden ser varis: que estigui decaigut, respiració accelerada i amb la boca oberta, color de les mucoses congestives (vermell fort) o cianòtiques (color blau de les mucoses), tremolors, debilitat, etc.

Si es dóna algun d’aquests símptomes, has de contactar ràpidament amb el veterinari i portar-li el gos el més aviat possible. Mentrestant, pel camí pots aplicar humitat a la boca, als coixinets, coll i aixelles. No s’ha de baixar la temperatura de l’animal de forma ràpida, no s’ha de mullar amb aigua freda de cop, perquè podria patir altres conseqüències.

És molt important que l’animal es quedi en observació i amb el tractament que el veterinari consideri adequat, mínim durant 24 hores, per veure l’evolució i poder actuar ja que tot i haver-li baixat la temperatura, encara té molt de risc de patir les conseqüències del cop de calor, com edema cerebral, fallada multi orgànica, insuficiència renal, mort.

Al cap i a la fi es tracta de fer servir el nostre sentit comú i prevenir totes aquestes situacions que poden posar en risc la vida del nostre animal. I si es dóna el cas, anar de seguida al veterinari.

Més articles que et poden interessar...

por als petards en gossos

Por als petards en gossos i gats

Descobreix com ajudar a la teva mascota a gestionar la por als petards amb consells experts dels nostres veterinaris. Aprèn estratègies per a una Revetlla de Sant Joan sense estrès per a gossos i gats.

Leer más »
fisioterapia i rehabilitacio

Beneficis de la fisioteràpia i rehabilitació

La fisioteràpia i la rehabilitació per a mascotes s’ha convertit en un component crucial en el procés de recuperació després d’una lesió o cirurgia. Com en els éssers humans, aquestes teràpies poden millorar significativament la qualitat de vida de les mascotes, promovent una recuperació més ràpida i completa. Aquí examinem alguns dels beneficis que ofereixen aquests tractaments especialitzats.

Leer más »
parvovirus

Què és el Parvovirus?

El parvovirus caní és una de les malalties més temudes i potencialment mortals que afecten els gossos, especialment els cadells. Aquest virus altament contagiós afecta el sistema gastrointestinal dels animals, provocant símptomes greus que, sense tractament, poden ser fatals en un alt percentatge de casos.

Leer más »