Arriba la primavera i amb ella la decoració de les nostres llars amb plantes i flors. Des del teu veterinari de gats volem donar-te un petit consell sobre això …
A l’hora d’escollir les plantes que tindrem a casa, és important saber quines són les més adequades. Pel contrari, les nostres mascotes poden sortir perjudicades.
Segurament hauràs vist el teu gat alguna vegada rosegant gespa, herba, o, si no alguna planta o flor que hi hagués a l’interior de la llar.
A l’Hospital Veterinari ens trobem amb molts casos d’urgències veterinàries degudes a intoxicacions per plantes. Per això, especialistes en veterinària volem informar-te de com evitar-ho. Perquè anar al veterinari del teu gat sigui l’última opció!
Com sé quines plantes són tòxiques pel meu gat?
La veritat és que hi ha nombroses plantes que són irritants o tòxiques i poden provocar a la nostra mascota des d’un lleuger malestar, a vòmits o reaccions a la pell.
La principal identificació per a les intoxicacions en gats, serà trobar “saponina” en les plantes. Aquesta es troba en totes les plantes lletoses, a través de la saba blanca.
Algunes de les plantes tòxiques d’ús domèstic, i més conegudes, són; el cirerer de nadal, crisantem, falgueres, jacint, heura, vesc, grèvol, flor de pasqua, hortènsia, lliri, marihuana, narcís, tulipa …
Què faig si el meu gat s’ha intoxicat?
Els símptomes de la intoxicació no tenen per què ser evidents. La major part de les vegades afecta a nivell digestiu, nerviós o hematològic. Però els símptomes més comuns són els vòmits, debilitat o que el gat no mengi.
És important no intentar forçar al gat a què vomiti en cap moment, ja que podria produir un empitjorament del seu quadre clínic.
Tampoc recomanem donar llet a l’animal, ja que això no és un antídot contra l’enverinament.
Si tenim algun indici que el gat està malalt, el millor és fer una comprovació en el seu centre veterinari, si pot ser un hospital veterinari. A l’hospital veterinari es disposa d’especialistes veterinaris de gats i es realitzen exàmens exhaustius de l’animal. A més, es disposa d’una major varietat d’instruments per a la visita.
És recomanable aportar al veterinari tota la informació possible; les plantes que tenim a casa, la possible dosi ingerida, l’hora, o fins i tot una mostra de la planta que creiem que ha ingerit o la seva etiqueta.
L’especialista veterinari serà qui sàpiga exactament quines plantes són tòxiques per als animals, i això l’ajudarà a generar un possible diagnòstic previ de l’animal.
Recorda també que amb l’arribada de la primavera, la nostra mascota no només està exposada a plantes tòxiques, sinó també a tot tipus de paràsits.
Hi ha algun hospital veterinari de gats a la meva zona?
Hospital Veterinario està situat a la comarca del Maresme, Barcelona.
Es tracta d’un hospital 24 hores, de manera que s’atenen urgències en qualsevol moment del dia. A més, disposa d’un servei veterinari especialitzat en gats.
Els hospitals veterinaris especialitzats en animals felins tenen com a objectiu oferir des de la medicina general o preventiva per a ells, fins a la rehabilitació, hospitalització i l’atenció d’urgències a qualsevol hora.
Això fa que el centre disposi d’un servei excel·lent cap al client, i cap a l’animal, proporcionant-li la millor atenció, gràcies al nostre equip humà especialitzat.